Koop jij direct iets wat je nog niet kende? Ga jij in zee met een expert die je van haar noch pluimen kent? Maak jij direct een afspraak met iemand die je voor het eerst ontmoet? Als je bent zoals 96% van de bevolking, dan wil je eerst iets beter leren kennen. Je wil snuffelen, proeven, uitproberen, ... Dat geldt niet alleen voor -ik zeg maar iets- een romantische partner ;-) Ook om professionele hulp in te schakelen om je te helpen bij een probleem klopt dat. Zelfs goedkope producten of diensten wil je graag eerst testen voor je er voor gaat betalen. Als jij je klanten goed wil laten betalen, is dat al helemaal zo. Niet alleen jij zit zo in elkaar, jouw potentiële klanten ook. Dus: jij moet hen iets geven om te kunnen ontdekken of jouw stijl, expertise en persoonlijkheid bij hen past. "Maar moet dit dan helemaal gratis?" Ja. Het voelt veilig aan om iets kosteloos uit te proberen. Je loopt als koper geen enkel risico. "Ok, ik snap het. Maar wat kan ik dan gratis aanbieden? Ik heb helemaal geen inspiratie!" Daarom precies krijg je hieronder concrete ideeën voor een gratis weggever waar je mee scoort. Helemaal in lijn met Fijn Bedrijf zijn het weggevers waar je internet voor inzet en waarmee jij jouw expertise kan tonen en op de kaart zetten. Je krijgt ook een beknopte beschrijving hoe je het aanpakt. 1. een online kennismakingsgesprek Voordeel: erg persoonlijk Nadeel: onverantwoord tijdrovend en weinig resultaat, trekt 'gratis-jagers' aan Veel startende ondernemers beginnen met deze weggever, terwijl hij zeker niet efficiënt is. Als je het toch wil aanbieden, beperk het aantal dan en communiceer dit. HOE?
2. een e-book Voordeel: makkelijk en snel te schrijven, volledig automatiseerbaar en schaalbaar Nadeel: er zijn er al veel (maar er is nog altijd ruimte voor echt goede!) Mijn favoriet. Zeker als je al heel wat artikels geschreven hebt voor je blog bijvoorbeeld, is het echt een koud kunstje om daar een e-book van te maken. Er is nu ook software om dat te versnellen. HOE?
3. een e-cursus Voordeel: hapklare brokken, veel contactmomenten Nadeel: engagement van de lezer/kijker vermindert na een tijd Heel laagdrempelige weggever, en volledig invulbaar zoals jij dat zelf wil. Het enige wat je ervoor nodig hebt is een listmanager. Investereen in een betaalde omdat je daar jouw e-cursus volledig kan automatiseren. HOE?
4. een template of 'kopiëren en plakken' voorbeeld Voordeel: zeer gegeerd, we zijn met z'n allen gek op resultaat zonder werk Nadeel: jouw unieke aanpak wordt gekopieerd Niets is zo aantrekkelijk als iets wat je maar moet kopiëren om het zelf te gebruiken. Ideaal voor wie erg creatief is. HOE?
Geef je know-like-trust-factor een boost door te laten proeven van jouw kennis. 5. een webinar of online training Voordeel: zeer krachtige techniek indien goed toegepast Nadeel: je moet precies weten hoe Op korte tijd een groot publiek bereiken en kunnen tonen wat je in je mars hebt? Een webinar laat het jou doen. Zorg voor ijzersterke en waardevolle inhoud, dan onderscheid je je van de vele teleurstellende vermomde verkoopswebinars. HOE doe je het? Dat ontdek je bij www.smartbusinesswebinars.com 6. een video Voordeel: je kan je persoonlijkheid makkelijk tonen, ideaal voor de filmpjeskijkers Nadeel: koudwatervrees bij jou, spreekt 'lezers' onvoldoende aan. Video is krachtig, aantrekkelijk, snel en hip. Het vraagt wat voorbereiding om het goed te doen, je moet je eigen stijl vinden maar eens je dat onder de knie hebt is het verslavend. HOE?
7. een blog Voordeel: scoren bij lezers op je e-maillijst, prima om je lijst te laten groeien, helpt om hoger in Google te komen Nadeel: regelmaat en kwaliteit zijn belangrijk Bloggen kan echt iedereen leren maar het is veel meer dan zomaar een tekstje schrijven. De kunst zit hem in de combinatie van creativiteit, psychologie en slim inzetten voor je bedrijf. Check zeker dit project van partner-in-crime Greet Bunnens en mijzelf. 8. een Facebookpagina Voordeel: kan snel viraal gaan, adverteren makkelijk mogelijk Nadeel: waardeloos als je fans niet op je e-maillijst komen, berichten worden steeds slechter getoond in de timeline van de fans van je pagina Nee, een Facebookpagina vervangt geen eigen website en zal op zich je bedrijf niet helpen. Maar als je regelmatig berichten post kan je mensen die al fan zijn, wel blijven prikkelen. Maar overweeg zeker ook 8 bis. HOE:
Ontdek deze Facebookpagina 8 bis. een Facebookgroep Voordeel: je communiceert rechtstreeks via Facebook met leden van jouw groep, berichten worden zeer goed getoond in de tijdlijn van jouw leden. Nadeel: je moet er mee bezig zijn, anders is het zo dood als een pier. HOE?
Ilsevaneetvelde.com heeft ook een exclusieve ledengroep. Met exclusieve voordelen zoals online trainingen. Exclusieve uitzendingen. Alleen daar vind je voortaan de link naar opnames van webinars. Snel gratis lid worden dus. Je kan iets vergelijkbaar doen op LinkedIn. Er is een piepjonge groep op LinkedIn. Je bent ook daar van harte welkom. Mensen gratis helpen met een stuk van hun probleem is de beste reclame. 9. een blog op LinkedIn Voordeel: gepromoot door LinkedIn, goed zichtbaar. Goed voor je expertstatus. Nadeel: waardeloos als je lezers niet op je e-maillijst komen Alle voordelen van een blog maar dan op LinkedIn. Wees slim: recycleer wat je al hebt. HOE?
10. wijsheid delen via andere sociale media kanalen Voordeel: je bereikt rechtstreeks jouw potentiële klanten Nadeel: waardeloos als je lezers/fans/volgers niet op je e-maillijst komen HOE?
11. Facebook live Voordeel: hip, trendy en nieuw. Facebook geeft jou voorrang in de timeline van jouw vrienden. Nadeel: zie jij er altijd op en top uit? Facebook live heeft Periscope van de troon gestoten. Live uitzenden is duidelijk 'in'. Perfect om te tonen wie je bent. Alleen als je durft afstappen van je normale perfectionisme. HOE?
12. "No cure No pay" Voordeel: zonder risico's voor je klanten, ideaal als je start Nadeel: je levert prestaties zonder dat je daar (al) voor vergoed wordt, discussie met klanten mogelijk Minder voor de hand liggende manier om mensen te laten proeven van wat je hebt. Voelt wel griezelig aan als je niet overloopt van zelfvertrouwen. Maar werkt in de praktijk megagoed. Gebruik je voelsprieten om de lastpakken en oneerlijke klanten niet toe te laten. HOE?
13. Q&A webinar, Vraag en Antwoord webinar Voordeel: inspelen op de vragen van deelnemers zelf Nadeel: indien te populair moet je mensen teleurstellen Persoonlijke aanpak gecombineerd met opschaling én live video: wie zegt er nu nee tegen? Vraag vooraf al vragen, dat werkt handiger. En hou er een paar in je mouw voor als niemand vragen stelt maar er wel kijkers zijn. HOE?
14. een videoreeks Voordeel: je bouwt iets op, herhaling Nadeel: je verliest kijkers Bouwt meer op dan losse video. Geeft meer 'commitment'. Maar er haken ook kijkers af. Zorg dat je de kijkers kan 'managen' m.a.w. gebruik je lijst. HOE?
15. Oefeningen Voordeel: je klant wordt al echt geholpen Nadeel: sommigen zijn al voldoende geholpen (maar is eerlijk gezegd geen nadeel) en worden daarom (voorlopig) nog geen klant. Als mensen door jou geholpen zijn met een klein deel van een probleem is dat prima reclame voor de rest van je aanbod. Geen schrik hebben dus om 'teveel' te helpen. Maar: zorg dat het over een stukje van je kennis gaat, geef niet alles weg. HOE?
Laat je niet vangen voor tijdrovende kopjes koffie. Gebruik slimme digitale weggevers. TOT SLOT Naast deze gratis weggevers kan je natuurlijk ook gaan combineren. Bijvoorbeeld: een e-book met daarna een e-cursus en kans op een gratis gesprek; of een webinar met daarna opvolgmails, of een een videoreeks met oefeningen. Je kan ook Fatale Fouten maken als je kennis gratis weggeeft. Wat deze fouten zijn en hoe je ze vermijdt, lees je in een andere gratis e-book. Warme groet, Ilse Reageren is niet langer mogelijk.
|