Wanneer moet je bewust bezig zijn met Google?
Veel ondernemers hebben een eigen website. Ze hebben hem zelf in elkaar geknutseld, of het door iemand anders laten doen.
Die website is een online visitekaartje. Hoe knap hij ook gemaakt is, hoe hip en trendy hij er ook uit ziet: pas als jouw website door anderen bezocht wordt, kan hij jou klanten en omzet opleveren. Heb je nog GEEN website? Kijk dan hier en lees zeker de tips hieronder. Ze zullen jou van pas komen als jij jouw website maakt. Door van in het begin bezig te zijn met je website te optimaliseren voor Google, vergroot je de kansen dat je effectief hoog scoort. Heb je WEL AL een website? Lees dan hieronder hoe jij er zelf voor kan zorgen dat je beter gevonden wordt in Google. Er zijn kleine ingrepen waarmee je een verschil kan maken. Gevonden worden in Google, dat is één van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je meer bezoekers krijgt op je website. Meer bezoekers leidt tot meer mensen op je e-maillijst wat weer leidt tot meer betalende klanten en meer omzet. Tenminste: als je de regels van de online marketing volgt. Hieronder krijg je 3 manieren die vaak vergeten worden om hoger te scoren in Google. Hoe werkt Google?
Google is de grootste zoekmachine op het internet.
Google wil in essentie maar één ding: dat zijn gebruikers snel de exacte informatie vinden waar ze naar op zoek zijn. Doorheen de miljarden nieuwe dingen die elke dag op het Internet verschijnen, zoekt Google met een zeer specifiek en geheim algoritme naar de beste antwoorden op de vraag die jij aan Google stelt. De antwoorden worden van zeer relevant naar minder relevant gerangschikt. Websites komen dus in de volgorde van zeer interessant voor de vraagsteller, naar oninteressant. Hoe hoger een website staat, hoe meer kans er is dat er ook op doorgeklikt wordt. Wist je dat 91% van de vraagstellers niet verder kijkt dan de eerste pagina van de zoekresultaten? Meer dan 43% klikt op het eerste organische (niet-betaalde) zoekresultaat, het tweede telt voor 37% doorklikken. Vanaf de vijfde positie is dat nog maximaal 10%, en het daalt daarna pijlsnel. (bron: Clictadigital) Stel dat ik (fictief ;-) ) hulp zoek om mijn burnout aan te pakken. Als jij een coach bent die gespecialiseerd bent in burnout, is het belangrijk dat je bovenaan in mijn zoekresultaten staat. Hoe lager je staat, hoe kleiner de kans dat ik de moeite neem om naar onderen te scrollen en je te ontdekken. Als ik een uitgebreide vraag stel, en jouw website beantwoord die vraag, dan zal ik sneller jouw website zien dan die van een concurrent die enkel het woord 'burn-out' gebruikt. Hoger komen in Google is heel belangrijk als je nieuwe klanten wil aantrekken, zelfs als je daar momenteel niet actief mee bezig bent. Wat met andere zoekmachines zoals Mircosoft Bing, Yahoo, Ecosia, DuckDuckGo, ...?
Google is natuurlijk niet de enige zoekmachine op het internet. Heel wat andere zoekmachines ordenen ook de beschikbare informatie voor hun gebruikers. Elke zoekmachine gebruikt zijn eigen algoritme en heeft specifieke invalshoeken.
In België en Nederland is Google nog steeds het grootst, al wordt er marktaandeel afgesnoept door concurrenten. In andere landen kunnen de verhoudingen anders liggen. Als jouw doelgroep zich buiten de Benelux of zelfs Europa bevindt, is het om je daar bewust van te zijn. Het goede nieuws is dat de ingrepen die je kunt doen om beter gevonden te worden in Google, ook voor andere zoekmachines werken. Het gaat immers om meedenken met je potentiële bezoekers, om logische en heldere ingrepen die jouw website klantvriendelijker maken. Kunnen alleen specialisten jou garanderen dat je zonder te betalen voor advertenties hoger in Google komt en blijft?
Het antwoord is: NEE.
Geloof nooit dat iemand jou daarvoor garanties kan geven want dat is larie en apekool. Het algoritme van Google is zo geheim (en wijzigt ook regelmatig) dat nog niemand de code gekraakt heeft. Dus kan niemand je garanderen dat je bovenaan staat, zelfs niet als je hem of haar fors betaalt. Heb je altijd een specialist nodig om van betekenis te zijn in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines? Opnieuw: nee. Er zijn een aantal ingrepen die jij zelf kan doen. Zelfs als je zelf je website gemaakt hebt. Zelfs als je niets kent van codering. Zelfs als jouw score in Google voor jou eigenlijk bijzaak is en je jouw klanten op een andere manier vindt. Hierna 3 vaak vergeten manieren - die iedereen kan - om jouw website beter gevonden te laten worden in Google. Manier 1: Wees mobiel om hoger in een zoekmachine te komen
Sinds 2016 worden er spectaculair meer zoekopdrachten gedaan via een mobiel apparaat (smartphone, tablet) dan via een desktop (pc, laptop).
De technologie van een mobiel apparaat verschilt van dat van een vast toestel. Daarom beloont Google websites die zich aanpassen aan het apparaat waarop ze getoond worden (dat heet 'responsive'), met een betere plaats in de zoekresultaten. Heb je een oudere website dan is de kans groot dat die nog niet geschikt is voor mobiel verkeer. Daardoor wordt op het scherm van een smartphone jouw website getoond als een miniatuur van de desktopversie. Dat betekent: onleesbaar klein lettertype, knoppen waar je niet op kunt klikken, formulieren die je nauwelijks kunt invullen, ... Dat is iets waar bezoekers direct op afknappen. Concreet moet je ervoor zorgen dat jouw website 'responsive' is. Als je een nieuwe website maakt of laat maken door een marketingbureau, zal dat automatisch het geval zijn. Is je bestaande website niet responsief, dan is het slim om hem opnieuw te laten maken. Je kunt dan meteen ook een aantal andere wijzigingen aanbrengen! Manier 2: Vernieuw de inhoud van je website regelmatig
Hoe 'verser' de inhoud van je website, hoe meer Google het signaal krijgt dat jouw bedrijf dynamisch is, de evoluties in jouw vakgebied bijhoudt, en dat klanten ook echt waardevolle diensten en producten krijgen.
Dat wordt beloond met een hogere plaats in Google. Het is niet zo eenvoudig om de inhoud van je 'vaste' pagina's te veranderen. Wie wil er nu regelmatig zijn 'over mij' pagina herschrijven? Of zijn 404-pagina aanpassen? Vaak heb je grondig nagedacht, misschien zelfs nachten wakker gelegen van de meest zichtbare pagina's op je website: dan wil je die niet nog een keer aanpassen. Hoe los je het op? Door te bloggen. Door regelmatig een artikel te schrijven (want dat is bloggen) en dat op een specifiek gedeelte van je blog te zetten, krijgt Google het signaal dat de blog en bij uitbreiding de hele website een opfrissing gekregen heeft. Klinkt misschien gek, maar werkt wel zo. Door dus elke maand (of elke 2 weken, dat is nog beter) een nieuw artikel te schrijven, geef je jouw hele website een zogenaamde make-over. Geweldig, niet? Bovendien kun je in een blogartikel ook een specifieke vraag behandelen waarmee jouw doelgroep zit. Als iemand die vraag dan toevallig aan Google stelt, dan is de kans groot dat jouw blogartikel bovenaan in de zoekresultaten verschijnt. Eens je een mooie voorraad blogartikels geschreven hebt, kun je er ook voor kiezen om er een aantal te verbeteren. Dat betekent: ze langer en informatiever maken, afbeeldingen zoals schema's en grafieken toevoegen, linken verwerken, opfrissen, ... Vaak is het zo dat een handjevol populaire blogartikels voor het gros van de bezoekers zorgt. Angst voor bloggen? Dat is normaal. Iedereen die pas met bloggen start, heeft schrik. Gelukkig zijn er een aantal artikels die je daarbij kunnen helpen zoals dit, dit en dit artikel. Bloggen kan echt iedereen, het is kwestie van er aan te beginnen, het te leren en vol te houden. Manier 3: Geen schrik van SEO
Het klinkt als een vieze ziekte maar SEO is iets wat echt iedereen kan.
SEO staat voor Search Engine Optimisation: je website aanpassen voor zoekmachines zoals Google (maar er zijn er ook andere). Laat je nooit vertellen dat dit enkel door specialisten gedaan kan worden, want dat klopt niet. Je kan SEO op verschillende niveaus aanpakken maar het leuke is dat je ook al erg goed resultaat kan krijgen met een paar eenvoudige ingrepen. Hiervoor moet je absoluut niets van computer- of internetcode moet kennen. Een paar voorbeelden:
In de Marketing Academy is een volledige module met video aan SEO gewijd, waarin je stap voor stap ziet hoe je dat het snelste en makkelijkste aanpakt, inclusief behulpzame linken. Op 4 augustus kun je deze volledig vernieuwde module ook gratis bekijken op deze pagina. Hoger scoren in zoekmachines zoals Google: tot slot
Als je een website hebt, kan je niet om Google heen.
Om vanuit zoekmachines nieuwe bezoekers aan te trekken moet je website aan een aantal eisen voldoen. Door de tips te volgen uit dit artikel kan een zelf gemaakte goedkope website beter scoren dan een dure website waar je een webdesigner flink voor betaald hebt. Ben je toe aan een nieuwe website? Je kunt hem zelf maken (af en toe geef ik deze dagworkshop) of hem betaalbaar laten maken door Merkus, mijn marketingbureau. Pak jij jouw SEO zelf aan? Wat zijn jouw ervaringen? Laat het mij weten. Warme groet, Ilse P.S. Wil je toch liever iemand anders laten bezig zijn om je website hoger te laten scoren in zoekmachines? Mijn marketingbureau Merkus kan dat voor jou doen. Contacteer me gerust met jouw vraag. Comments are closed.
|