Zeg eens, gebeurt het vaak dat je plannen maakt die je achteraf nooit uitvoert? Of dat je wilde ideeën hebt die je 'ooit' zal realiseren? En overkomt het jou ook dat je doelstellingen bepaalt die je niet kan halen? Het gebeurde mij ook altijd. Dan ging ik minutieus een hele jaar-, kwartaal- of maandplanning opmaken. Compleet met financiële resultaten erbij. Om dan vast te stellen dat ik het al snel opgaf. Of dat er allerlei 'opportuniteiten' kwamen opduiken. Dat ik weer aan het improviseren sloeg Of weer een 'nieuw fantastisch idee' moest uitwerken. De voorbije 9 maanden waren anders. En dat loonde. Heel erg. Meer mentale rust. Overzicht in mijn agenda. Een duidelijke focus. Een financieel resultaat dat dicht bij mijn doelstelling ligt. Hieronder krijg je het stappenplan waarmee je wél een realistisch jaarplan opstelt. En waarmee je er jezelf eindelijk kan aan houden. 1) MAAK CONCREET TIJD VOOR JE PLANNING
Als je zoals ik niet van nature een 'planner' bent, dan kost het moeite om daar tijd voor te maken. Het helpt door dit samen met anderen te doen. Zelf heb ik dit gedaan met mijn assistente Wendy. Door het in je agenda te zetten als een meeting met anderen, verplicht je jezelf om er aandacht aan te besteden. Je kan dit ook als terugkerende afspraak in je agenda boeken: bijvoorbeeld jaarlijks, halfjaarlijks en per kwartaal. Ik voorzie dit zelf als een vaste prik in november: vlak voor de eindejaarsrush, en met nog genoeg tijd om vanaf januari een vliegende start te maken. Door ook voor de zomervakantie zo'n plan-moment in te bouwen, weet je beter waar je na de zomer naartoe wil. Zeker als je het wat rustiger hebt in je bedrijf tijdens deze periode, kun je ook een aantal acties alvast voorbereiden. Voorzie ook tijd om die meeting met anderen voor te bereiden, waarbij je je afvraagt waar je naartoe wil. Tijdens die voorbereiding zet je dan de stappen hieronder. 2) INVENTARISEER JE SUCCES Omkijken is noodzakelijk als je succesvolle plannen wil maken. Hoe pijnlijk soms ook, je moet evalueren wat werkte en wat niet lukte. Wat deed je het voorbije jaar of kwartaal, de afgelopen maand, ... Wat voelde goed én gaf een goed (financieel) resultaat? Wat vond je niet fijn en leverde ook te weinig op? Welke feedback kreeg je van klanten, en hoe voelde dat aan voor jou? Een handige manier is door dit als volgt te doen:
3) MEER VAN WAT WERKTE Als je bepaald hebt wat voor jou het beste resultaat gaf, ga je dat de komende periode gewoon weer doen. Ondernemers worden vaak aangetrokken door 'nieuwe' dingen. Onderdruk in jezelf de neiging om steeds weer nieuwe ideeën en initiatieven te willen uitwerken. Herhaal liever wat succesvol is. Natuurlijk kan je het ietwat aanpassen op basis van jouw ervaringen en klantenfeedback. Een 3-maandenprogramma kan een 6-maandenprogramma worden. Je kan een VIP-arrangement toevoegen. Maar hou de basis van wat al werkt, hetzelfde. Verbeteren wat werkt, levert meer op dan iets nieuws opstarten. Deze tips helpen jou om jezelf te begrenzen als je het daarmee moeilijk hebt:
4) BEPAAL JE AGENDA-RUIMTE Maak een realistisch overzicht van de vrije ruimte die je in je agenda hebt. Zelf heb ik de neiging om steeds méér op mijn bord te nemen dan ik kan behappen. Intussen heb ik bepaald om geen afspraken meer te maken op woensdag en vrijdag. Het weekend hou ik sowieso vrij. Ik concentreer mijn taken en klantenafspraken tijdens schooluren. Bepaal ook voor jouw leven hoeveel en wanneer je wil werken. Blokkeer de andere momenten in je agenda. Dan sta je niet toe dat anderen maar ook jijzelf afspraken gaan inplannen. Voorzie ook ruimte voor improvisatie, ingaan op onverwachte mogelijkheden en geef jezelf de kans om te experimenteren. Concreet doe je dat als volgt:
5) BEPAAL JE ACTIES NAUWKEURIG Ik heb in de voorbije twee weken beslist welke acties ik in het komende kalenderjaar ga ondernemen. Ze staan al ingepland in mijn agenda. Niet enkel de start van online programma's heeft een plek gekregen ook een aantal communicatie-acties daar rond. Plan dus niet enkel een concrete activiteit, maar ook wat je daarover wil vertellen. Dat betekent niet dat je al duidelijkheid over alle details moet hebben. Zo herwerk ik graag bestaande programma's regelmatig. Maar omdat een aantal data al vastliggen in mijn agenda, weet ik al wat de 'deadlines' zijn. Duid bijzondere data met kleur aan in je agenda en eventueel ook de periodes ervoor. 6) DEEL JE ACTIES EN AGENDA MET ANDEREN Door je planning te delen, maak je jouw 'commitment' om het ook te realiseren groter. Bovendien zet je de deur open om makkelijker hulp te vragen. Ik maakte mijn planning samen met mijn assistente Wendy. Daardoor weet ook zij waar de komende periode de prioriteiten liggen. Ik besprak het met mijn partner want een aantal acties zullen ook impact hebben op ons gezin. Ook delen met een buddy, vriend of een mastermindgroep werkt goed, zoals je eerder las. Door een voornemen of actie openbaar te maken, zal dit jouw engagement vergroten. Met hoe meer mensen je een plan deelt, hoe groter de kans dat je het in praktijk zal brengen. Het delen op Facebook of LinkedIn is dus niet enkel 'leuk' maar ook nuttig. 7) LAAT JE ONDERSTEUNEN OM "ON TRACK" TE BLIJVEN Focus houden is voor mij een enorme uitdaging. Mijn eigen Mastermindgroep kreeg als opdracht om mij te verbieden 'nieuwe ideeën' te willen uitwerken. Ook een goede coach kan je daarbij helpen, net als een buddy of een groep collega's. In dit artikel lees je daarover meer. Voorwaarde is wel dat je open staat om die feedback te krijgen en dat je er wat mee doet. Het is geen schande om het niet op je eentje te kunnen. Het getuigt juist van wijsheid om je te laten ondersteunen in wat jij moeilijk vindt. CONCLUSIE: Een goede, realistische planning opstellen is een voorwaarde voor succes. Laat je na de inplanning ook ondersteunen om ze te realiseren. Veel succes en warme groet, Ilse Comments are closed.
|