Ik durf wedden dat jij niet eens weet dat je een 404 Error-pagina hebt.
WAT IS EEN 404 ERROR PAGINA? Elke website heeft zo'n pagina, of je die nu ingesteld hebt of niet. Ze bevat standaard de boodschap "Error 404", codetaal voor "deze link bestaat niet". Het is de meest verwaarloosde pagina van jouw website. En toch komen er verrassend veel bezoekers op terecht. Telkens als een link naar of binnen in je website niet werkt, komt een bezoeker op zo'n Error-pagina terecht.
De 404-pagina is een soort vangnet-pagina: je komt er terecht als er iets fout is gegaan. In het beste geval lees je er een tekst als "Error - deze pagina bestaat niet". Omdat je niet weet wat je fout gedaan hebt, ga je direct weg. Je klikt nog een keer op de link en komt weer op die 404 terecht. En dan geef je het op. Een bezoeker die van een 404 pagina weggaat komt niet meer op je website terug. "Het werkt niet" denkt die dan, "die website lijkt nergens naar". En de kous is af. BEZOEKERS VERLIEZEN HOEFT NIET Nochtans is jouw eigen 404-pagina een gouden kans om een bezoeker op een prettige manier terug naar een wél werkende pagina te leiden. Daarmee toon je dat je om hem of haar geeft. Bovendien toont het ook aan dat je niet onfeilbaar bent, maar wel fouten rechtzet. En... als je het écht goed aanpakt, kan je er zelfs klanten aan overhouden.
Wat doe je als je weet dat veel bezoekers op een pagina van je website terecht komen?
Dan zorg je toch wel dat die pagina iets doet met die bezoeker? Dat die pagina de bezoekers aanzet tot actie? Hieronder krijg je 4 stappen hoe jij geld kan verdienen met jouw 404-pagina.
STAP 1: ZORG DAT JE EEN GEPERSONALISEERDE 404 PAGINA HEBT
Vraag je je af hoe jouw 404-pagina er precies uitziet? Typ maar een fout in de naam van een pagina op je website. Dan zie je het meteen. Of klik op een link die je eerder verwijderd hebt. Als je op een nietszeggende standaard-pagina komt, is dat een gemiste kans. Het enige wat jouw bezoeker dan weet, is dat hij fout zit. Verder niets. En dat kan anders. Het loont echt de moeite om ervoor te zorgen dat je een persoonlijke 404-pagina hebt. Hoe je daar precies voor zorgt? Dat hangt af van het platform waarop je website gebouwd is. Afhankelijk daarvan kan je zelf zo'n 404-pagina maken (zoals ik gedaan heb). Meestal betekent het dat je een nieuwe, verborgen pagina maakt die je "404" noemt. Verder is het een gewone pagina. Je kan het ook aan je webdesigner vragen. Een gepersonaliseerde 404-pagina is méér dan de moeite waard en je hoeft er geen internetspecialist voor te zijn om er één te maken.
STAP 2. GEEF DE JUISTE INFORMATIE
Als een bezoeker op een foute link geklikt heeft, is dat vervelend. Voor hem of haar omdat ze niet terecht komen waar ze willen. Voor jou omdat jij je bezoeker niet toont wat jij wil. Tenzij je natuurlijk je 404-pagina zo ingericht hebt dat die goede informatie geeft. Dat kan door de bezoeker al minstens te laten weten dat er iets fout is. Die zal het ook prettig vinden als er een wegwijzer komt: naar de goede plek, of naar je welkom-pagina bijvoorbeeld. Of een pagina met een overzicht van een aantal populaire diensten. 'Wegwijzers' zou je kunnen zeggen. Op die manier houd je je bezoeker op je website. Hij zal het natuurlijk vervelend vinden dat hij niet direct terecht komt waar hij moet zijn. Maar dat gevoel zal niet 'blijven hangen' omdat er een alternatief geboden wordt. Afleiding is de beste remedie, de meeste mensen hebben vooral een kortetermijngeheugen. Door de goeie wegwijzers op je 404-pagina ontdekt jouw bezoeker misschien wel je geweldige blog. Of klikt door naar je overzicht van diensten. Het vervelend gevoel is dan weg, de interesse is er terug: en misschien heb jij wel een nieuwe klant bij?
STAP 3. GEEF DE KANS JOU TE CONTACTEREN
Misschien heeft je bezoeker interesse in een aanbod dat al weg is. Of misschien wilde hij of zij een verdwenen artikel nog eens lezen. Het is prettig om de verdwaalde bezoeker jou direct te laten contacteren. De kans is dan groter dat die dat ook doet. Daarmee open je de deur naar een prettig persoonlijk contact. Dat is zowat de meest waardevolle interactie die je op je website kan hebben. Het is veelvuldig persoonlijk contact dat mensen doet besluiten om met jou in zee te gaan. Een verloren gelopen bezoeker kan zo wel eens een leuke klant worden. Je contactgegevens op je 404-pagina zetten is dus een goed idee. Ik heb dat ook gedaan. Door een goede 404 pagina wordt een verdwaalde bezoeker een toekomstige klant.
STAP 4. EXTRA AANDACHT VOOR JE WEGGEVER
Heb je een gratis weggever? Dan wil je die zoveel mogelijk bekend maken! Je 404-pagina is daar een uitstekende plek voor. Niet dat je daar een grote toeloop moet verwachten (liefst niet, want dat zou betekenen dat er heel veel fout gaat op je website...). Maar wie er komt, heeft net iets vervelend meegemaakt: op een link klikken die niet werkt. Dan kan een cadeautje misschien wat goedmaken? Jouw gratis weggever is hier heel geschikt voor. Of misschien maak je er wel eentje speciaal voor je 404-pagina? Ik heb er een wegwijzer naar mijn gratis producten op gezet. Als je een goede weggever gemaakt hebt dan levert jou dat misschien zelfs een klant op? TOT SLOT Een 404 Error-pagina is eigenlijk een pagina waar je erg veel mee kan doen. Als je het goed doet, toon je verloren bezoekers de weg, neem je hun vervelend gevoel weg en maak je er zelfs klanten van. Het zou zonde zijn om zo'n kansen te laten liggen! Succes ermee! Warme groet, Ilse |
Heel interessant artikel, komt net op het juiste moment. Heb ondertussen de pagina aangemaakt in Weebly, nu moet ik ze enkel nog geactiveerd krijgen ;-)
Ik begrijp dat zo een pagina zijn nut heeft. Een pagina aanmaken met relevante tekst is geen probleem.
Maar dan, hoe komt je bezoeker er op als hij/zij iets verkeerd in tipt ?
Maak je gewoon een pagina met bijvoorbeeld de naam "www.HvG-art.be/error404" ? en dan verder ... ???
Dankjewel voor je commentaar Hubert. Je maakt in je website een nieuwe pagina met als naam 404 Dat is alles. Veel succes!