Het Vette Vinger Syndroom of Fat Finger Syndrome.
De kans is groot dat jij hier nog nooit van gehoord hebt. Het is geen vieze ziekte. Het is ook geen sprookje of een de naam van een nieuwe boysband. En ja, iederéén heeft ermee te maken. Al zeker vanaf een bepaalde leeftijd. Jij bent waarschijnlijk slachtoffer én dader. Het kan jou heel veel kosten. Jouw reputatie, jouw klanten, jouw omzet. Het kost de economie jaarlijks miljoenen. Bedrijven verliezen er handenvol geld door. Wat is het Vette Vinger Syndroom of Fat Finger Syndrome? Welke Vette Vinger Risico's hebben jouw website en jouw e-mails? Hoe kan jij het oplossen? Dat lees je hieronder. Wat is het Vette Vinger Syndroom?
Wat is eigenlijk het Vette Vinger Syndroom?
Het begrip komt uit het Engels: Fat Finger Syndrome. Eigenlijk betekent het "dikke vinger syndroom" maar "Vette Vinger Syndroom" klinkt leuker ;-) Oorspronkelijk werden er de tikfouten mee aangeduid die je krijgt als je met 1 (dikke) vinger per ongeluk twee toetsen op je klavier aanraakt. Vooral in de financiële wereld heeft zo'n fout enorme gevolgen. Het zorgt elk jaar weer voor miljarden aan vergissingen. Soms heeft dit Vette Vinger Syndroom zelfs tot gevolg dat een bedrijf serieus in de problemen komt, zoals bijvoorbeeld in 2OO6 in Japan toen een beurshandelaar per ongeluk aandelen verkocht die het bedrijf in kwestie 40 miljoen Yen kostte. En in oktober 2015 zorgde een jonge bediende (met een baas op vakantie) van de Deutsche Bank voor een Vette Vingerfout door per ongeluk 6 miljard over te maken aan een Amerikaans investeringsfonds. Pas de volgende dag werd de fout rechtgezet. Je merkt het, het Vette Vinger Syndroom kan heel veel geld kosten... De komst van het internet
Maar niet enkel in de bankwereld kunnen Vette Vingerfouten voor serieuze impact zorgen.
Sinds de intrede van mobiel internet, komen er overal meer "Vette Vingerfouten" voor. Het klavier wordt steeds kleiner, en ook de schermpjes waarop je op knoppen en linken moet klikken, worden dat. Heb jij nog nooit per ongeluk op een verkeerde knop geklikt waardoor je op een plek kwam waar je niet wilde zijn? Raak jij nooit gefrustreerd als je er pas na een paar keer in slaagt om op de juiste link te klikken? Of nog nooit ongewild een advertentie geopend terwijl je op je smartphone alleen maar de foto van een Facebookvriend wilde "leuk vinden"? Als mijn gsm wat trager gaat dan mijn verstand, dan kom ik bijvoorbeeld op de website van mijn favoriete krant op een ànder artikel terecht dan wat ik wil lezen. Organisaties die cijfers over het internetverkeer nodig hebben, zoals Google en andere, zoeken naar oplossingen om deze 'klikken per ongeluk' uit de statistieken te halen. Daardoor geraken immers de globale cijfergegevens vertekend, en dat heeft gevolgen voor onder andere advertentie- en verkoopsresultaten. Ook op niet-financiële bedrijven heeft het Vette Vinger Syndroom financiële gevolgen. Grote bedrijven onderzoeken daarom steeds meer hoe ze dit fenomeen kunnen voorkomen. Hoe jij geld verliest door het Fat Finger Syndrome
Het Vette Vinger Syndroom is geen ver-van-mijn-bed-show voor jouw bedrijf.
Het kan er ook voor zorgen dat jij geld en inkomsten mist. Door op de verkeerde link te klikken, missen potentiële klanten jouw aanbod. Of ze komen op een verkeerde plek op je website terecht. Of ze raken gefrustreerd, stellen een aankoop uit en vergeten tenslotte wat ze van jou wilden kopen. Omdat steeds meer mensen het internet via mobiele toestellen gebruiken zoals smartphone en tablet, kun je niet vermijden dat er Vette Vinger Fouten gemaakt worden: op jouw website, in jouw e-mails, ... Je kan er gelukkig voor zorgen dat jij het risico minimaliseert. Dat kan al met een aantal kleine ingrepen die jou geen moeite kosten, hoogstens een beetje aandacht en een minimum aan tijd. Daarnaast zijn er grotere acties waarmee je het Vette Vinger Risico vermijdt. In mijn ervaring moet je beide doen om ervoor te zorgen dat je omzet en klanten mist door het Vette Vinger Syndroom. Vette Vinger risico 1: de website van je bedrijf
Nog teveel bedrijven hebben een website die er op alle toestellen hetzelfde uitziet.
Op je nu op een vaste PC of laptop, een tablet of een smartphone kijkt: telkens ziet de lay-out van de website er hetzelfde uit. Of hij is een beetje aangepast maar geeft toch elke pagina in mini-versie weer. Op een normaal, groot scherm is dit niet erg: alles ziet er even duidelijk uit (of juist niet... ;-) ) Als je dat scherm sterk verkleind gaat bekijken, zoals op een smartphone, dan worden ook alle elementen op die website erg klein. Probeer dan maar eens op de link naar een andere pagina te klikken. Of je aan te melden voor een training. Of een product of dienst te kopen. JOUW ACTIE De enige oplossing hiervoor is te zorgen dat je een 'mobiel responsieve' website hebt, oftewel een website die zich aanpast aan het formaat van het toestel waarop je het bekijkt. Zo zal jouw bedrijfswebsite er dan helemaal anders uitzien op een laptop dan op een smartphone of een tablet. De lay-out houdt rekening met het toestel dat gebruikt wordt. In mijn ogen is dit echt een essentiële stap die elk bedrijf, hoe groot of klein ook, moet zetten. Als je nu nog met een website zit die niet responsief is, kan die niet alleen nog nauwelijks bezocht worden via zoekmachines, maar zullen potentiële klanten helemaal afhaken. Hoe pak je het aan?
Vette vinger risico 2: knoppen en linken op je website
De knoppen en linken die je op je website plaatst, vormen ook een groot Vette Vinger Risico, zelfs als je website responsief is (zie hierboven).
Kleine knoppen zijn moeilijker aan te klikken. Als je veel linken gebruikt, zeker in doorlopende teksten, dan is het voor de bezoeker moeilijker om er precies de juiste uit aan te klikken. Daardoor groeit de frustratie van jouw bezoeker. Wat doe jij als je heel erg gefrustreerd bent? Juist, dan geef je op of je maakt je boos. Dat is precies wat jouw bezoeker doet bij het Vette Vinger Risico 2. In beide gevallen zal hij geen positief gevoel overhouden aan het bezoek aan jouw bedrijfswebsite. Als jij een link naar een aanbod geplaatst hebt, dan kan het zomaar gebeuren dat een bezoeker op zijn smartphone er niet in slaagt om die link snel en correct aan te klikken. Hij gaat dan uitstellen "ach, dat doe ik dan straks wel, als ik thuis ben, op mijn laptop". Van uitstel komt afstel, dat weet je... JOUW ACTIE Met deze concrete acties beperk je het Vette Vinger Risico in je (betaal)knoppen en linken.
Vette Vinger risico 3: jouw e-mails
Steeds meer mensen bekijken hun e-mails via mobiele toestellen. Er is berekend dat 85% van de mensen hun e-mails via hun smartphone lezen.
Als je dus een aanbod gaat promoten via een e-mail, is het belangrijk dat jouw lezers dat aanbod snel en goed kunnen aanklikken. Als dat niet lukt, zullen ze de actie (bijvoorbeeld zich inschrijven of betalen) uitstellen tot later. Het is gekend dat uitstel van online aankopen zorgt voor afstel. Kort en bondig: dit kost jou omzet. JOUW ACTIE Bij het opstellen van een e-mail kan je het Vette Vinger Risico minimaliseren door aandacht te hebben voor een paar kleine ingrepen met grote impact.
Tot slot
Door de risico's van het Vette Vinger Syndroom op je bedrijfswebsite en in e-mails/nieuwsbrieven te vermijden, maak je het jouw potentiële klanten gemakkelijker. Ze kunnen dan sneller en zonder afleiding de producten en diensten van je bedrijf kopen
Zo stijgt je omzet maar je kunt het bovendien beschouwen als een onderdeel van klantvriendelijkheid. Heb je hier vragen over? Stel ze mij gerust! Vriendelijke groet, Ilse Comments are closed.
|