Onlangs kreeg ik de vraag van een coach: "Ik wil bij de uitbouw van mijn coachingsbedrijf ook meer online gaan doen. Hoe pak ik dat aan? Ik heb al een website, dus dat is wel ok."
Eerst en vooral wil ik hier graag een misverstand uit de weg ruimen. Je kan niet met zomaar om het even welke website van start gaan om meer online te werken. Als je het écht goed wil aanpakken, begint het online jouw klanten bedienen, met hoe je je naar hen toont met je website. In de praktijk stel ik vast dat nog heel wat websites van zelfstandige dienstverleners dezelfde fouten maken, waardoor ze klanten missen of zelfs verliezen. Ik zet er hieronder graag 3 op een rijtje mét actieplan om ze op te lossen!
1. Een eerste fout is dat je op je website veel te veel wil vertellen. Zeker als je aan elk detail een afzonderlijke webpagina besteedt, zorgt dat voor een kluwen waar een kat haar jongen nog niet in vindt. Potentiële klanten haken onmiddellijk af als hen teveel keuzes aangeboden worden.
Ik zie vaak dat zelfstandige dienstverleners bijvoorbeeld alle diensten waarvoor ze geaccrediteerd zijn, een even prominente plek willen geven. Ze menen daarmee bezoekers een indrukwekkend beeld te geven van al hun 'kunstjes' maar in realiteit levert het enkel verwarring en een overdaad aan informatie op. Wat je wél nodig hebt, is een beperkte maar duidelijk aanbod. Precies de juiste informatie waar jouw klant een goede keuze mee kan maken, of direct aan de slag mee kan gaan. JOUW ACTIE: evalueer het aantal pagina's op jouw website. Is het nog duidelijk genoeg voor bezoekers wat jij precies doet? Is de navigatie helder? Laat eventueel een complete buitenstaander jouw pagina bezoeken, en feedback geven. 2. Een tweede fout: het is erg moeilijk om contact op te nemen met jou. Jouw contactgegevens zijn bijvoorbeeld helemaal 'weggestopt' op een bijna onzichtbare plek. Of je biedt (uit schrik voor spam) niet mogelijkheid om per e-mail jou een vraag te stellen. Sommigen laten hun gegevens 'verdrinken' tussen openingsuren, plannetjes, en captcha-codes. Het is erg klantvriendelijk om zoveel mogelijk drempels weg te werken. Bezoekers mogen echt niet gehinderd worden als ze met jou contact willen opnemen. Codes ingeven, e-mailadressen ontcijferen of andere creatieve oplossingen verhogen de barrière en zijn gewoon klantonvriendelijk. Zelfs als je er niet direct vragen door krijgt, geeft het toch een erg transparant en "bereikbaar" beeld van jezelf als jou makkelijk een vraag kan gesteld worden. JOUW ACTIE: heb je een afzonderlijke 'contact'-pagina? Is die makkelijk te vinden? Staat daar ook een contactformulier op, of is jouw e-mailadres open en bloot? 3. Een derde fout die door érg veel dienstverleners wordt gemaakt, is dat ze vergeten dat hun hele bedrijf rond hun klanten draait. Een bezoeker van een website denkt maar aan 1 ding: "wat heb ik hier aan?". Een eindeloze opsomming van jouw capaciteiten, talenten en opleidingen levert niets op. Een uitgebreide beschrijving van alle stappen waar een klant door moet om van zijn probleem af te raken helpt geen zier maar schrikt alleen mensen af. Ik schreef het hier al eerder: de enige vraag die jouw websitebezoeker zich stelt is "wat heb ik hier nou aan?". Alleen een website die hier direct antwoord op biedt zal bezoekers omzetten naar klanten. JOUW ACTIE: schrijf 10 concrete resultaten op die jouw klanten met jouw dienst krijgen. Bekijk nu jouw website: worden deze resultaten benoemd in jouw teksten? Zijn ze goed zichtbaar? Kan je ze eventueel onderbouwen met getuigenissen, ... Maakt jouw website deze 3 fouten? Hoe ga je ze oplossen? Ik lees graag hieronder jouw feedback! Warme groet, Ilse |
Inderdaad Ilse, deze fout laak ik zeer zeker. Mn website is zo uitgebreid, dat ik er zelfs tegenop zie op hem te herschrijven. Een vriend van me wees me er ook al op. En jij bevestigt het alleen maar.
Eric, jouw commentaar had mijn commentaar kunnen zijn. Succes jij ook. Dankjewel voor deze info Ilse. I've got work to do!