Ik krijg vaak vragen van klanten over opt-in-formulieren.
Een opt-in formulier is een klein blokje waar abonnees hun naam en e-mailadres kunnen nalaten om bijvoorbeeld een gratis E-book te krijgen, of een gratis nieuwsbrief, ... Je ziet in de rechterkolom op de blog en onderaan dit artikel een paar voorbeelden. Wie een mailinglijst opbouwt, weet hoe doorslaggevend voor jouw bedrijfsgroei het is om goede opt-in formulieren te maken. Ik deel graag met jou 3 geheimen van een succesvol opt-in formulier. Oja, lees tot helemaal onderaan, er is een leuke gratis extra bij dit blogartikel. :-)
1. Minder is meer. Uit onderzoeken blijkt dat hoe minder gegevens je vraagt, hoe meer mensen het opt-in formulier zullen invullen.
Ga maar na bij jezelf. Wat heb jij het liefst: dat je om een E-book te krijgen, ook je geboortedatum, woonplaats etc moet invullen, of dat alleen je naam en e-mailadres volstaat? Veel mensen geven het invullen gewoon op als ze teveel moeten schrijven - of ze beginnen er zelfs niet aan! Dus: weersta de verleiding om véél informatie te vragen. Beperk je tot naam en e-mailadres. Dat zal je meer inschrijvingen opleveren. 2. Laat het er uit springen. Misschien wil je graag een mooi opt-in formulier, waar jouw huisstijlkleuren perfect in terugkeren. Of je hebt graag een harmonisch geheel dat er fantastisch uitziet. Experimenten tonen aan dat je beter een opvallende kleur kunt gebruiken voor een opt-in formulier. Liefst een kleur die je nergens anders op je website gebruikt. Door dit Von Restorff-effect zal jouw opt-in formulier op die manier beter gezien én ingevuld worden door bezoekers. Meteen verklaart dit ook waarom lelijke websites soms véél beter converteren en succes hebben, dan afgelikte, perfect harmonieus ontworpen exemplaren. Je hoeft niet het hele opt-in formulier in een opvallende kleur te zetten: zelfs één opvallend element in het formulier is voldoende. Dat kan een pijl, een foto, een tekst zijn, ... Als het er maar uitspringt dus. 3. Kwaliteit én kwantiteit. Het gaat niet alleen om de 'looks' van je website, ook de herhaling is belangrijk. Natuurlijk zal je met een opt-in formulier dat voldoet aan 1 en 2 al een flinke groei van je e-maillijst halen. Als je dat formulier dan ook in de rechterbovenhoek zet, ga je nog meer succes halen. Maar soms hebben mensen geen zin om een formulier in te vullen, en willen ze liever eerst lekker jouw blogartikel lezen. Of ze twijfelen nog aan het begin van de pagina maar scrollen door naar onderaan, en raken daar pas overtuigd van jouw meerwaarde voor hen. Daarom is het belangrijk dat je op verschillende plaatsen op jouw website én op jouw webpagina's voldoende opt-in formulieren voorziet. Dat kan een herhaling van hetzelfde formulier zijn, maar ook een mix van verschillende soorten en lay-outs. Dus niet alleen bovenaan, maar zet je opt-in formulier ook onderaan in de zijbalk, onderaan een blogartikel, als pop-up (vervelend maar énorm succesvol!), ... HOE zet je nu CONCREET een opt-in formulier op je website? Ik toon het je stap voor stap in deze video. Hij is helemaal gratis voor wie 'sociaal betaalt' met een tweet of Facebook-status (gaat automatisch). Succes! Warme groet, Ilse Comments are closed.
|