Webinars zijn 'hot' tegenwoordig. Het lijkt alsof iedereen ze geeft, het lijkt alsof jij ze ook moet geven. Niet verwonderlijk dat ik van een aantal klanten de laatste weken te horen krijg "ik zou ook wel graag webinars geven of zo...".
Voor wie het niet weet: een webinar is een online seminar of presentatie. De presentator 'huurt' een virtuele zaal op een bepaald moment, de deelnemers loggen in aan hun eigen laptop, computer of tablet en volgen zo de presentatie. Geen verplaatsingstijd of -kosten, en ook de 'huurkosten' voor de virtuele zaal vallen enorm mee. Ik ben zelf een grote fan van webinars. Ze volgen vind ik al leuk, er zelf organiseren is helemaal 'mijn ding'. Met alle makkelijke technische tools die er tegenwoordig zijn, is het echt supersimpel om zelf een webinar te geven. Natuurlijk is het niet zo dat je zomaar steengoede, succesvolle webinars kan geven als je één of ander technisch wondermiddel gebruikt. Een goed webinar krijg je pas met een welbepaalde manier van aanpakken, door exact te combineren met alle andere onderdelen van je marketing. Webinars: begin er dus niet zomaar aan. Ik deel hieronder graag 3 dingen die je absoluut over webinars moet weten voor je ermee aan de slag gaat.
1. Een webinar staat nooit alleen. Je kan pas succes krijgen met webinars als je minstens al begonnen bent met de basisstappen van je marketing.
Je kan webinars gebruiken om je mailinglijst uit te breiden, om een bepaald aanbod te doen, om een gratis product te hebben, ... Dit zijn allemaal onderdelen van je marketingplan. Misschien vind jij 'marketing' een vies woord? Iets waar je schrik van hebt of dat jou veel te commercieel lijkt voor jouw bedrijf of missie? Bedenk dan dat marketing in feite niets anders is dan jouw talent bekendmaken bij anderen die ermee geholpen zijn. Bij dat proces zijn webinars echt enorm waardevol. 2. Een webinar is meer dan zomaar een verhaal vertellen. De meest succesvolle webinars kennen een min of meer vaste opbouw, met een aantal beproefde onderdelen. Vanzelfsprekend is er héél veel ruimte om er je eigen persoonlijkheid in te leggen. Vaak zijn de meest authentieke, persoonlijke webinars het meest succesvol! Het komt er dus op aan om een bewezen 'goed' scenario helemaal in te vullen met jouw eigen klemtonen. In dat opzicht is het géén goed idee om -ik zeg maar wat- het webinar van een Amerikaanse "goeroe" in jouw vakgebied te beluisteren en in het Nederlands te kopiëren. Niet alleen zal de aanpak niet afgestemd zijn op de 'volksaard' van onze Lage Landen, bovendien heb jij een heel andere persoonlijkheid! Naarmate je vaker een webinar geeft, zal je het trouwens makkelijker hebben om jezelf daarin bloot te geven. Voor jou prettiger, maar ook voor de deelnemers. Dat vertaalt zich vaak in -bijvoorbeeld- meer verkoop van bepaalde diensten. 3. Zelfs met een keigoed scenario, zelfs mét een uitgekiend aanbod zul je nog af en toe de mist ingaan. Zowel bij mezelf als bij gereputeerde "goeroe's" heb ik al wat flaters gezien: opname vergeten maken, microfoon per ongeluk uitgezet, presentatie die op het voorblad blijft staan, de deelnemers die uit de virtuele vergaderzaal gegooid worden, microfoon die per ongeluk aanstaat voor of na de uitzending (waarbij je hoort wat je eigenlijk niet mag horen...). Is het een drama? Nee, hoogstens vervelend. Als je zo slim bent geweest om te zorgen dat je eerst een trouwe 'fanbasis' hebt opgebouwd, zullen de deelnemers je heus wel een hobbelig webinar vergeven. Meer zelfs: sommigen vinden het sympathiek, en zullen alsnog je dienst kopen! Dat is het fijne van internet: het gaat allemaal keihard tegenwoordig, en soms heeft dat zijn voordelen. Je krijgt sneller de kans om schoonheidsfoutjes recht te zetten. Wil jij aan de slag met webinars, en zo je bedrijf naar een hoger niveau brengen? Regelmatig geef ikdit webinar waarin je de concrete aanpak krijgt. Graag tot dan! Warme groet, Ilse P.S. Hoe sta jij tegenover webinars? Lijkt het jou een uitdaging of ben je er eerlijkgezegd een beetje bang van? Ik lees jouw reactie graag hieronder! Comments are closed.
|