Marketingland heeft zo zijn eigen woordenschat.
Sommige businesscoaches gebruiken het om zich slimmer voor te doen dan ze zijn. Andere marketeers houden hun kennis en vakgebied daarmee mysterieus. Ik doe daar niet aan mee. In deze artikelenreeks krijg je een aantal basisbegrippen uit de wereld van marketing uitgelegd, en je krijgt ook te zien hoe je dat praktisch kunt realiseren. In dit artikel krijg je te lezen wat 'copywriting' is, en of je het nodig hebt als ondernemer of zelfstandige. Wat is copywriting?
"Copywriting" is een Engelse term die zich lastig naar het Nederlands laat vertalen.
Letterlijk betekent het "het schrijven van kopij". Kopij is een manuscript dat naar de drukker moet, dat persklaar is. Een copywriter is (volgens Wikipedia) een tekstschrijver die zich specialiseert in het schrijven van reclametekst en andere wervende teksten. Copywriting draait dus om het schrijven van teksten waarmee je klanten krijgt. Niet alles wat je als ondernemer schrijft, is daarom copywriting. Alleen als de 3 volgende elementen er in zitten, is dat het geval:
Is copywriting speciaal?
Als je min of meer foutloos kunt schrijven, kun je dan zelf je copywriting doen?
Zeer duidelijk: nee. Het is niet omdat jij in de middelbare school gewèldige opstellen kon schrijven, dat je met diezelfde insteek door jouw website teksten of nieuwsbrieven klanten zult krijgen. Het is niet omdat je de dt-regels onder de knie hebt, dat dat wervelende schrijfsels garandeert. Het is niet omdat je af en toe een artikel maakt voor het blad van jouw vereniging, dat commerciële teksten ook zo uit je pen (of laptop)- vloeien. Sterke copywriting vertrekt vanuit de doelstelling van marketing in combinatie met specifieke bevindingen uit de overtuigingspsychologie. Subtiele kleine wendingen zorgen ervoor dat wat je schrijft mensen aanzet om actie te nemen. Wie kan copywriting doen?
Het is een misverstand dat alleen professionele copywriters de kennis en het talent hebben om goede teksten voor jouw bedrijf te maken.
Eerlijk gezegd vind ik voor veel ondernemers, het uitbesteden van je teksten onnodig, zeker als je alleen werkt of in alle eerlijkheid een beetje tijd beschikbaar hebt. Als je immers de kneepjes van het schrijven voor internet onder de knie hebt, voeg je er als ondernemer nog een extra dimensie aan toe: die van het hart. Jouw teksten tonen dan wie jij bent. Ze dragen jouw energie, jouw woorden, jouw liefde voor je vak en je klanten. Je hoeft geen zeven diploma's te hebben om je aan professionele teksten te wagen. In principe kan iedereen leren hoe je wervende teksten voor je bedrijf schrijft, als je bereid bent om je te verdiepen in de specifieke kennis hiervoor. Reken er ook op dat je nadien je "schrijfspier" dient te oefenen. Waar gebruik je copywriting voor?
Waar kun je die kennis over schrijven voor internet gebruiken?
Voor de hand liggend: teksten voor verkooppagina's en advertenties op sociale media. Ja, daar moet je mensen toch overtuigen? In een hele strategie zijn dit slecht onderdelen van het overtuigingsproces. Een heleboel andere materialen doen voorbereidend werk. Bijvoorbeeld:
Dit zijn een paar voorbeelden, maar je ziet direct hoe breed copywriting kan ingezet worden. Precies omdat sterke copywriting ingezet wordt binnen een strategie, kun je alle elementen uit die strategie vanuit dezelfde principes vorm geven. Dan maakt het niet uit of je alleen maar met e-mail werkt, of het liefste met sociale media, of je zweert bij webinars, of juist mensen in een persoonlijk gesprek overtuigt. De principes van copywriting zijn toepasbaar op alle online marketing die je doet. Hoe en waar kan ik copywriting leren als ondernemer?
Hier het stappenplan om als ondernemer jouw schrijfskills te verbeteren.
Stap 1 voor betere copywriting: begin
Het lastigste is gaan zitten aan je computer en beginnen schrijven.
Daarom is de eerste stap: begin zelf met schrijven. Het maakt niet uit dat het onzin is. Dat het nergens heen leidt. Dat het vol schrijffouten of rare hersenkronkels staat. Zolang je het niet publiceert, ziet niemand het. Stap 2 voor betere copywriting: oefen
Als je éénmaal begonnen bent, blijf je verder doen.
Ja, ik weet het: een ondernemersdag zit vol met to-do-lijstjes en allerlei 'moetens'. Maar: oefening baart kunst, zeker in het schrijven. Maak elke dag tijd om te schrijven voor je bedrijf. Zelfs als je het gevoel hebt dat je geen tijd hebt: je kunt toch 5 minuten missen? (Geloof me: 5 minuten minder scrollen en swipen gaat je niet minder verbonden maken met de rest van de wereld) Stap 3 voor betere copywriting: lees
Laat je gerust inspireren.
Collega's, concurrenten maar ook andere ondernemers kunnen je veel inspiratie opleveren. Lees hun nieuwsbrieven (en blijf alleen geabonneerd op de beste). Bezoek hun website (maar ga nooit zomaar teksten overnemen). Volg hun sociale media en bekijk hun advertenties. Voel je niet ongelukkig om je 'nog niet zover bent' maar wees blij dat zij je helpen op zover te geraken, ook al weten ze dat zelf niet. Stap 4 voor betere copywriting: experimenteer
Af en toe van een succesrecept afwijken en iets nieuws proberen geeft frisse lucht.
Experimenteren helpt je om nieuwe plekken te verkennen, nieuwe methodes uit te testen en te proeven of iets voor jou is. Er zijn verschillende manieren om nieuwsbrieven te schrijven, maar ook verschillende manieren om te bloggen of op sociale media aanwezig te zijn. Door te experimenteren, ditjes en datjes te veranderen kun je uitzoeken wat precies de schrijfstijl is waar je klanten mee overtuigt. Helaas kruipt in al die probeersels en experimenten heel veel tijd. Deze fase kun je gelukkig overslaa met stap 5. Stap 5 voor betere copywriting: volg een opleiding
Als je de vraag "waar kan ik copywriting leren" in Google ingeeft, zal je heel wat verschillende cursussen zien.
Maar: slechts weinigen spitsen zich toe op ondernemers die het zelf willen doen. Als je zelf onderneemt, heb je immers een aantal extra behoeftes. Je wil weten hoe je dit kunt inbouwen in jouw eigen online marketing, hoe bepaalde je bepaalde technieken zelf in de praktijk kunt zetten. Je hebt behoefte aan praktische, concrete handvaten en inzichten die je echt verder brengen. Hou daarbij vooral ook rekening met jouw publiek: een Nederlands publiek zal een andere schrijfstijl appreciëren en woordenschat tolereren dan de Vlaamse lezers. Een woordengoochelaar is daarom nog geen goede trainer als het over copywriting gaat. De meeste ondernemers zullen gebaat zijn bij een goede online opleiding copywriting. Geen hoogdravende woorden, geen formuleringen waardoor je warrig overkomt, geen teksten die niet uit jouw maar iemands anders pen komen. Zo'n goede online opleiding is Schrijven voor Ondernemers Succes. Doorheen vijf online modules krijg je precies de juiste opbouw, tips, adviezen en voorbeelden waardoor ook jij overtuigende teksten schrijft waarmee je klanten krijgt. Geen blabla, maar duidelijkheid. Een complete handleiding voor iedereen die schrijven voor internet nog best een beetje eng vindt. Ontdek hier wat in Schrijven voor Ondernemers Succes precies inhoudt. Heb je behoefte aan méér? Wil je een stok achter de deur om die schrijfspier te oefenen? Zoek je ook iemand die kritisch maar opbouwend over je schouder mee kijkt en je teksten kan nalezen? Of kies je voor het uitbesteden van copywriting? Vertel me in dat geval hier wat jij graag wil, en ik neem contact op om samen te kijken hoe we dat kunnen realiseren. Stel mij gerust al je vragen zoals altijd zal ik eerlijk antwoord geven. Tot binnenkort! Ilse Comments are closed.
|