![]() Bij het voorbereiden van strategiegesessies, bekijk ik ook altijd de website (als die al bestaat). Het internet is een wonderlijk kanaal waarmee je op een makkelijke en snelle manier je bedrijf en je activiteiten als zelfstandig dienstverlener kan bekendmaken. Een duidelijke, professionele en aansprekende website is daarbij erg belangrijk (dat dat geen fortuinen hoeft te kosten, las je al in dit blogbericht). Op een verstandige, bewuste manier kleur kiezen voor je website is speelt daarbij een doorslaggevende rol - en ik merk dat ook professionele websitebouwers daar niet altijd kaas van gegeten hebben. Nu is kleur precies het stokpaardje waar mijn andere bedrijf volledig op gebouwd is. Dezelfde principes gelden niet alleen voor aansprekende interieurs, je bouwt er ook een prima website voor je bedrijf mee! Ik deel hieronder graag met jou 3 tips over het beste kleurgebruik voor je website. 1. Leesbaarheid is cruciaal. Hoe saai ook: een witte ondergrond met zwarte of zeer donkere letters leest nog altijd het prettigst. Zeker voor teksten moet je voldoende contrast gebruiken. Op die manier vermijdt je dat je teksten onleesbaar worden voor potentiële klanten die met een slecht afgesteld scherm zitten, je website op een smartphone bekijken of die gewoon een minder goed kleurenzicht hebben (en zo zijn er meer dan je zou denken!) Om dezelfde reden is het goed om voldoende aandacht te hebben voor genoeg witruimte: dit zorgt voor een gevoel van zuurstof en rust bij je websitebezoeker. 2. Hou rekening met de taal van elke kleur, ook gekend als kleurenpsychologie. Als je een heel dynamische, frisse indruk wil maken, gebruik dan geen combinatie van zwart, grijs en paars. Rood staat voor passie en het "aardse", lichamelijke... een kleur die duidelijk om aandacht vraagt en een heel andere uitstraling heeft dan bijvoorbeeld blauw of groen. Verlies je tegelijk niet té veel in tinten en nuances: wat op jouw scherm een fantastisch subtiel resultaat geeft, kan bij een ander flets en karakterloos overkomen.
3. Vermijdt een allegaartje van kleurtjes en prentjes. Net op het internet is het belangrijk om een duidelijk, helder beeld te geven op je website. Visuele rust is heel belangrijk en ondersteunt je expert-status. Het is beter om een sober, duidelijk overzicht te geven van wat je te bieden hebt (op een aantrekkelijke manier gepresenteerd) dan dat je met allerlei flashy foto's, logo's en lettertypes indruk probeert te maken op je potentiële klanten. Prop dus je pagina's niet helemaal vol met allerhande uiteenlopende teksten, kadertjes, aankondigingen en foto's. Bovendien zal je sobere website ook beter leesbaar zijn op tablets, smartphones en bij verschillende besturingsprogramma's. En dan nu een stukje reclame ;-) ... de inschrijvingen voor het gratis webinar op 4 maart zijn open - je leert er 3 onmisbare tips om meer klanten uit je website te halen. Schrijf je vlug in! Warme groet en graag tot op 4 maart! Ilse |
Leuk stukje, Ilse! Even een kleine aanvulling op puntje 1. Niet noodzakelijk om er iets mee te doen, maar misschien wel handig om er weet van te hebben. Ik heb zelf gauw last van migraine, die (o.a.) getriggerd wordt door de mate van contrast van een website. Lichte letters op een donkere achtergrond zijn sowieso 'killing', maar ook een spierwitte achtergrond verkleint de tijd dat ik 'veilig' op een website kan doorbrengen. Tenzij ik - serieus! - een zonnebril opzet.
Dat gezegd hebbende, moet ik nu helaas je website sluiten. ;-)
Groeten, Renée
Hey Renée, bedankt voor je nuttige aanvulling. In de praktijk is het allicht niet altijd realiseerbaar, maar het verhoogt zeker het bewustzijn dat de layout en kleurkeuze voor een website belangrijk is. En laat nu de zon maar goed schijnen zodat je weer een excuus hebt om een zonnebril op te zetten!
Dag Ilse
Toevoeging aan tip 1: wat aangenaam en rustgevend leest is de kleur van de Financial Times: FT.com.
Toch fijn om u te kennen en om nuttige tips op te steken, waarvoor dank! Kristien
Dag Kristien, bedankt voor de tip! Ze hebben zowel voor hun website als gedrukte krant een zalmroze achtergrond: inderdaad rustgevend en niet-aggressief.